Festiwal smaków u Średniaków- Tydzień kwaśny
To już trzeci tydzień naszego Festiwalu Smaków. Tym razem głównym bohaterem był smak kwaśny. Dzieci wraz z rodzicami przygotowały wiele przekąsek, dzięki którym mogły lepiej poznać smak kwaśny w różnych stopniach intensywności. Były to między innymi: cytryny, pomarańcze, limonki, granaty, galaretki z borówkami, sałatka owocowa, lemoniada cytrynowo-miętowa, ogórki kiszone, surówka z kiszonej kapusty, kefir, kwaśne żelki. Dodatkowo czytaliśmy fragmenty książki na temat domowych kiszonek i rozmawialiśmy o tym, jak ogromną wartość mają one dla naszego organizmu i dla naszej odporności. Wykonywaliśmy także kilka eksperymentów z wykorzystaniem cytryny, tj. barwienie herbaty, przebijanie balonika za pomocą cytryny i tworzenie niewidzialnego, zaszyfrowanego tuszu cytrynowego dla detektywów. Przygotowaliśmy również przepyszny, świeżo wyciskany sok pomarańczowy, który wszystkie średniaki wypiły ze smakiem. A na zakończenie kwaśnego tygodnia wszystkie dzieci otrzymały na pamiątkę „kwaśne" ordery.